lørdag 6. mars 2010

Kvinne makt

Foto: Geir Egil Skog (RB)

I anledningen av kvinnedagen på mandag, kåret Romerikes Blad i dag en liste med de 10 kvinnene med mest makt på Romerike.

Eller er det det? Er de 10 kvinnene med mest makt? Hva syntes du?

Jeg har for andre gang fått lov til å sitte i juryen som lager listen. Det er ingen lett jobb. For hvordan skal vi definere makt? Har en politiker mer makt enn en næringslivsleder? Har en senterleder eller en en fagforeningsleder makt?

Jeg har vært opptatt av at vi presentere en liste med kvinner fra ulike jobber og roller. Fordi jeg mener det er vanskelig å sette det ene opp mot det andre.

I fjor kom ingen ordførere med på 10 på topp listen. Det skapte debatt. Det forstår jeg, men hvordan skal vi egentlig velge den ene kvinnelige ordføreren fremfor den andre? Har Anita Orlund i Skedsmo mest makt, fordi hun er ordfører i den største kommunen? Eller har Mette Tønder i Nittedal mer makt, fordi hun bare trengte stemmene fra H, FRP og Pensjonistpartiet for å bli ordfører?

Jeg er overbevist om at det finnes flere kvinner i vårt distrikt med betydelig makt, uten at vi vet det. Til neste år vil Romerikes Blad be om forslag til navn i god tid før kåringen skal skje.

Listen ble som den ble. Alle kvinnene har en stemme som på en eller annen måte bli hørt i samfunnsdebatten, i valget av hvilke butikker vi handler i eller rett og slett en stemme som synger til oss i radioen.

Til alle kvinner! Gratulerer med dagen på mandag!

Lise
http://www.rb.no/lokale_nyheter/article5008058.ece

1 kommentar:

Ine Foss sa...

Makt handler om evne til å påvirke andres avgjørelser gjennom definisjon av virkeligheten, og evne til å skape avhengigheter. Meninger er også maktskapende.

I lys av dette finnes det belegg for å si at ordføreren i den mest folkerike kommunen har størst mulighet til å påvirke flest, og dermed har mest makt. Men det er en interessant diskusjon om det virkelig er ordføreren som har størst påvirkning i det politiske landskapet?!

Jeg har lest juryens begrunnelser og synes dere har lagt til grunn et klokt og representativt utvalg. Som du sier er det helt sikkert flere som har betydelig makt, men ikke dominerer mediebilde like mye. Hadde vært spennende å finne flere sterke kvinner med makt og påvirkning her på Romerike.

Marit Larsen er den eneste som ikke har noe på denne listen å gjøre. At hun er en "trendsetter" og "idol" handler i beste fall om noe helt annet. Her har juryen bommet, men intensjonene var sikkert gode.

Undersøkelser viser at bare 7 % av de største børsnoterte selskapene i Norge har kvinnelig toppsjef. Kvinneandelen i ledergruppene ved de 500 største selskapene i Norge, er kun på rundt 10 %. Denne andelen har vært stabil, det er fortsatt flest kvinner i stabsfunksjoner som informasjon og personal. Dette viser at kvinner fortsetter å velge bort mulighet for makt og påvirkning.

Kvinner har flere saker å jobbe for i samfunnet i dag, selv om jeg ikke tror ”likelønn” er den største utfordringen. Feminister er ikke lenger et skjellsord, i dag kan vi gjerne kalle oss feminister uten å gå i tog eller kreve kjønnskvotering. Generasjoner før oss har preget samfunnsdebatten og kjempet for kvinners rettigheter og økt innflytelse. Det er dermed et paradoks at samfunnsutviklingen nå viser at flere kvinner selv ønsker redusert arbeidstid, og velger hjemmet fremfor karriere.

Gratulerer med dagen jenter, og lykke til med alle maktskapende aktiviteter!